Jukka Turunen @ TCF 2017

Haukiputaalaisen Jukka Turusen valokuvanäyttely ”20 motellia / 20 Motels” käsittää puolensataa värivalokuvaa hotellien, motellien ja bordellien mainoskylteistä. Kuvat on otettu Kaliforniassa ja Nevadassa vuosina 2010-2012.
Ote sarjasta taideprintteinä esillä Lielahden Kartanola, sekä koko teos multimediana printtien välittömässä yhteydessä

20 motellia/20 Motels
Susan: “Oh, Mike, if I go to the American motel, it’s just for comfort.”
Vargas: ”Sure. Sure.” –
Susan: ”Not for safety.”
Vargas: ”Whatever you say”.

(Orson Welles: Touch of Evil, 1958)

Harva asia laittaa mielikuvituksen laukkaamaan yhtä kovilla kierroksilla kuin amerikkalainen motelli.

Sen kyltti saattaa tulla näkyviin kirjaimellisesti puskan takaa tai erottua korkealta jo kaukaa. Päätös pysähtymisestä on tehtävä nopeasti, sillä ohi ajetulle motellille ei palata kovin usein edes elokuvissa.

Motellikyltti lupaa sitä enemmän, mitä useampia vastaavia löytyy samalta silmänkantamalta. Suureen motelliketjuun kuulumaton moottorihotelli on yhtä aikaa tuttu ja tuntematon. Se voi olla rauhan, turvan ja järjestyksen keidas keskellä rähjäistä laitakaupunkia. Se voi olla myös rappion tyyssija keskellä vaurasta kaupunkia. Motellin valinta voi olla yhä pieni seikkailu.

Bordelli ei ole amerikkalainen keksintö, mutta valtatien varressa Nevadan autiomaassa sellaisessa pistäytyminen ei ole juurikaan hankalampaa kuin hampurilaisen tilaaminen McDonald’sin autokaistalta. Tienvarren tarjontaan vaikuttaa, että yli kolme miljoonaa amerikkalaista miestä ajaa työkseen rekkaa.

Kun ulkomaalainen tulee ensimmäistä kertaa Amerikkaan, tuntee hän astuvansa sisälle amerikkalaiseen elokuvaan. Yhdysvaltoihin kuitenkin tottuu ja suurin ensihuuma katoaa muutamassa vuodessa. Moni jää silti koukkuun. Ajan patinoimien hotellien, motellien ja aavekaupunkien liepeillä paluu mielen elokuvakulisseihin on yhä mahdollista.

Jukka Turunen
Jukka Turunen